Хрост

Уступ

Сакрамэнту хросту — адзін з найпершых і найважнейшых сакрамэнтаў, прымаючы які чалавек пазбаўляецца ад заганы першароднага граху. Праз хрост людзі далучаюцца да супольнасці люду божага — Касцёла. Толькі пасля прыняцця хросту можна прыймаць іншыя сакрамэнты. Хрост — толькі пачатак, які патрабуе далейшага развіцця і жыцця паводле прынятай веры. Выхаванне і жыццё ў веры Касцёла — абавязак бацькоў, хросных і самаго ахрышчанага.

Адразу пасля нараджэння дзіцяці

 «Калі хто не народзіцца з вады і Духа, не можа ўвайсці ў Божае Валадарства» (Ян 3, 5).

Касцёл заўсёды разумеў такім чынам, што дзяцей нельга пазбаўляць хросту, паколькі іх хрысцяць у веры таго самага Касцёла, якую абвяшчаюць бацькі, хросныя ды іншыя прысутныя. Католікі імкнуцца ад першых тыдняў жыцця даць сваім дзецям найбольшы і найважнейшы дар – Хрышчэнне. Маленькіх дзетак закутваюць у пялюшкі, каб абараніць ад холаду і хваробаў. І хрысцяць – каб абараніць ад духоўных небяспек.

Што зрабіць, каб пахрысціць дзіця?

Ці можна хрысціць дзіця, калі бацькі жывуць без Шлюбу

Можна.

Хто можа быць хросным (хроснай)?

Хросныя бацькі павінны мець не менш 16 гадоў і адчуваць адказнасць за даручанае заданне.

Хросныя бацькі дапамагаюць бацькам у выхаванні дзіцяці ў веры і паводле хрысціянскай маралі.

Хроснымі не могуць быць няверуючыя людзі.

Пажадана, каб хаця б адзін з хросных быў практыкуючым католікам (гэта значыць ходзіць у касцёл кожную нядзелю, спавядаецца і прымае Святую Камунію).

Хросных выбіраем не дзеля падарункаў, а каб яны на працягу жыцця маліліся за вашае дзіця.